Youtube Tarihi

İnternet kullanıcıları her gün onlarca video izliyor ve müzik dinliyor. Video izleme ve müzik dinleme gibi istekler doğrultusunda dünyanın en büyük video paylaşım platformu olan YouTube’a giriş yapmaktadırlar.

Tek bir tıkla dünya genelinde yüz milyonlarca aktif kullanıcıya ait kanallardaki videolara ulaşabiliyoruz. Güvenilir ve hızlı altyapısı ile dikkatleri üzerine çeken YouTube tarihi hakkında sizlere kısaca bilgiler aktaracağız.

YouTube’un Kuruluşu

Tıpkı Google gibi ve daha birçok dev proje gibi benzer bir kuruluş hikayesine sahip olan YouTube, 2005 senesinde Paypal’ın eski çalışanları olan Chad Hurley ve Steve Chen adındaki iki genç arkadaş tarafından kurulmuştur. Şubat 2005 senesinde kuruluşunu ilan eden YouTube, yayına girdikten 1,5 sene sonra milyar dolarlık bir şirket hacmine ulaşmıştır.

Chad ve Steve 2005 yılında garaj ofislerinde bir ev partisi vermiş ve buradan elde ettikleri resim ve videoları yüklemek için zorluk çekmiştir. İki genç birlikte verdikleri karar neticesinde kolları sıvayarak YouTube’u devreye soktular. Akabinde birçok video içeriğinin bulunduğu dev platforma ilk video yükleyen isim ise 23 Nisan 2005 yılında Jawed Karim tarafından yüklenmiştir.

YouTube Google Tarafından Satın Alındı

Gün geçtikçe büyüyen ve ününe ün katan YouTube, tarihler 9 Ekim 2006’yı gösterince Google tarafından satın alındı. Satın alınmasıyla birlikte günümüze kadar farklı uygulamaların ve yeniliklerin eklendiği YouTube daha kılıcı bir hale büründü. İlk zamanlar sadece video yükleme ve video izleme portalı olarak görünen sistem, günümüzde farklı amaçlar doğrultusunda kullanılıyor.

Markaların ürün tanıtımları, ünlü olma peşinde olan kişiler ve hatta gelir elde etme amaçlı farklı kullanım alanları doğmaya başladı. Son yılların en çok merak edilen konularından biri olarak karşımıza çıkan YouTube kanalı açma ve YouTuber olma durumları da sitemiz içerisinde yer alan diğer konular arasında yer alıyor. Ek bilgi olarak YouTube’de en çok izlenilen videonun 2012 yılında eklenen ve 2014 yılında patlama yaşayan “PSY – Gangnam Style” adlı şarkının videosudur.